Pro děti je velice důležitá všestrannost, i proto nám pomáhá s letní přípravou atletický trenér

08. 06. 2020

Součástí letní přípravy hráčů Meteoru jsou speciální tréninkové jednotky vedené atletickým trenérem Jiřím Pavlem, který se v tréninku zaměřuje na rozvoj základních pohybových dovedností, jako je hod, skok a běh. Jinak vedoucí mládeže v AK Škoda Plzeň se u nás v klubu věnuje 3, 4 a 5 třídě, jelikož v těchto kategoriích je právě všestranný pohybový klíčovým prvkem.

Na úvod pro nás okomentoval práci s mladými hokejovými hráči náš atletický trenér Jiří Pavel:

"Pro děti je velice důležitá všestrannost. Měly by umět základní pohybové dovednosti, jako je běh, skok, hod, a to nabízí právě atletická příprava. Mladí hokejisté mají dle mého názoru výbornou dynamiku, která pramení z bruslařského tréninku. Největší slabinu vidím ve zkrácení svalů mladých hokejistů, což je ovšem obecně větší problém u chlapců oproti dívkám. Protažení a rozcvičení je důležité před každým tréninkem a ideálně i na konci tréninku v každém věku. Pro děti do 15 let je důležitý rozvoj všestrannosti (gymnastika, atletika, plavání) a hlavně rychlosti, kterou již v pozdějším věku nelze rozvíjet. Naopak s vytrvalostní a obzvláště silovou přípravou není kam spěchat." 

 

Proč je atletická průprava pro mladého hokejistu tak důležitá?

Dále zástupce hlavního trenéra Václav Polívka v krátkem rozhovoru vysvětluje v několika otázkách, proč je práce s atletickým trenérem tak důležitá. Jaký je jeho pohled na současné pohybové schopnosti hokejistů, a co jak se mimo ledovou plochu a tréninková hřiště mohou hráči zlepšovat.

V čem může atletický trenér pomoci mladému hokejistovi? 

V klubu se snažíme o všestranný pohybový rozvoj. Již máme zařazené, mimo klasickou hokejovou off ice přípravu, gymnastické tréninky a nyní jsme do letní přípravy přidaly tréninky atletické. A to právě z důvodu všestranného sportovního rozvoje. Jsem přesvědčen o přínosu přenosu naučených dovedností z jakéhokoliv jiného sportovního odvětví do hokeje. Nyní, když vidím v praxi během tréninků atletiky, jak jsou na tom kluci motoricky, tak jsem si jist, že atletické tréninky jsou jistě přínosné.

V čem mají hokejisté největší mezery a kde naopak silné stránky, co se týče pohybových schopnosti

Zatím, jak pozoruji kluky, tak máme rezervy v motorice pohybu. Klukům dělá problém i obyčejný běh, mají v něm spousty nedostatků. Když se dostaneme k relativně těžším pohybům, je vidět, jak kluci více namáhají hlavu než tělo. Prostě by daný pohybový prvek chtěli udělat, ale tělo je občas neposlouchá. Stává se, že kluci stojí na místě, v hlavě jim to šrotuje naplno, promýšlejí si daný pohyb a pak si stejně ruce a nohy dělají, co chtějí. Ale to je přesně ono. Musíme se postupnými krůčky dostat tam, kam chceme, a to je správný pohybový vzorec, který si kluci zafixují. Na druhou stranu, i dle trenéra atletiky, mají kluci silné nohy. Dobrou odrazovou sílu.

V jaké kategorie je nejvíce nutné tyto schopnosti rozvíjet?

Kluci se kterými docházíme na tréninky jsou v tzv. zlatém motorickém věku (přibližně 7-11 let). Jsou v senzitivním období, kdy se poměrně rychle a snadno učí novým dovednostem. Jejich koordinační rozvoj je dynamický, jak v hrubé, tak v jemné motorice.  A právě tohoto období, kdy je jejich organizmus nejvíce připravený k motorickému učení musíme využít.

Co mohou hráči dělat sami doma mimo trénink, aby se zlepšovali?

Defacto cokoliv. Hlavně musí být v pohybu, musí se odtrhnout od tabletů, mobilů, televize a počítačů.  Každá jejich spontální aktivita, ať je to jízda na kole, házení kamenů do rybníka, fotbálek na plácku s klukama z paneláku, lezení po stromech atd. atd. přispívá k jejich pohybovému rozvoji. Naopak pohybová inaktivita u počítače a podobně kluky degraduje, jak fyzicky, tak psychicky.

 

Sponzoři

Kontakt

HC Meteor Třemošná
Plzeňská ulice, Třemošná 330 11
Tel.: 377 953 828
E-mail: m.dusek@hcmeteor.cz